Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem tudja kirakni a Rubik kockát? Majd mi segítünk!

Üdvözöllek! Garantálom, hogy ha itt mindent elolvasol, menni fog a kocka kirakása! Néhány fontos dolgot megemlítenék:
- A kirakásnak rengeteg féle módja van. Az én módszerem egy a sok közül, de nagy valószínűséggel ez az egyik leggyorsabb. Persze a gyorsaság a szerencsén is múlik, de a rekordom 1 perc 30 másodperc. A tanítványaimnál az átlag 4 perc.
- A lépések szimmetrikusan is működnek! A példákban csak egy irány van, ha a kockádon egy adott rész szimmetrikusan áll, a mozgást is ennek megfelelően tedd. Csak az elvet mutatom meg.
- Ha egy lépés leírása után zárójelben szám van, akkor az a szöveghez tartozó ábrasorban az ábra sorszámát jelenti. Ekkor ha az ábrára viszed az egeret, hamarosan megjelenik a sorszám.
- Az ábrákon a bal alsó él az alsó, a jobb alsó él a jobb oldali, vagyis az ábrákon a kockák 45 fokkal óramutató járásával egyező irányban vannak elforgatva.
- Lehet, hogy néhányan túl szájbarágósnak fogják nézni az egészet, de ez mindenkinek szól!
- A rajzok nem feltétlenül élethűek, a színek máshogy is állhatnak.
- Egy-egy mozgássorozat közben, ha tanulmányozni akarod a kockát, jól jegyezd meg, hogy merre forgatod! Ha nem tudod visszaállítani az eredeti szögbe, kezdheted előlről!
- Lap alatt a kocka egy olalát értem, ez pedig 3x3 lapocskából épül fel. Egy lapocska akkor stimmel, akkor van megfelelő helyen, ha azt már nem kell elmozdítani. A kis kocka kifejezés a kocka egy darabját jelenti.
- Ha a kockád úgy áll, hogy nem illik rá a leírás, akkor a kis kockák rosszul állnak. Szedd szét és rakd össze megfelelően.
- A kirakás lényege: léteznek bizonyos mozgássorozatok, melyek egy (vagy több) sarkot vagy élt a helyükre tesznek, más részeket viszont elmozdítanak. A vége felé egyre nehezebbek a mozgások, és végül olyan mozgások lesznek, melyek csak néhány lapocskát mozgatnak. Az elején csak egy rész számít, ezért lehet egyszerűbb lépéseket alkalmazni, amik "elrontják" a többit.
  Fogd a kockát, és kezdődhet a kirakás!

 

Felső rész

 

Válassz ki egy színt, amit először ki szertnél rakni! (Később ehhez majd alkalmazkodni kell.) A jelenlegi cél: egy lap megfelelő kirakása. Ezalatt azt értem, hogy nem csak egy lap stimmel, hanem a vele szomszédos 4*3=12 lapocska is (és ezekkel együtt a kirakott lappal szomszédos négy közép is), ahogy az ábrán látszik (sárga, piros és zöld színek):
 

Úgy is meg lehet csinálni, hogy előbb a sarkokat rakjuk ki, aztán az éleket (egyedül se nehéz kitalálni), de véleményem szerint jobb az élekkel kezdeni, így egyszerűbb.

 

Élek kirakása

 

 Először is kezdő közép legyen felül. Ennél a résznél figyelni kell arra, hogy melyik helyre rakjuk az éleket. Ha például a sárgát rakjuk ki, és szomszédos vele a kék és a piros (alatta vannak), akkor nem lehet az első helyre a piros-sárgát, a másodikra a kék-sárgát rakni. Hogy tudjuk, hogy jó helyen vannak az élek, úgy állapíthatjuk meg, hogy a kirakandó színnel szomszédos közepeket a kirakott élek alá fordítjuk:


  Így már látjuk, hogy a piros és kék jó helyen van, és mehetünk tovább a többi éllel.
  Ha egy él nincs a helyén, három helyen lehet: a kezdő színnel egy lapon, a középső sorban vagy alul. A középső sorból fogjuk az éleket a helyükre fordítani. Ha az él nem itt van, egyetlen forgatással ide lehet hozni (egy ábra egy esetet jelent):


  Ha a keresett él az alsó sorban van (utolsó 2 ábra), az egyik felső, kirakott él elmozdulhat; ebben az esetben az alsó sort fordítsuk el valamerre (ha kell, többször), míg el nem végezhetjük ezt a mozgást (vagyis egy üres hely alá kell forgatni az adott élt). A középső sorból pedig egy mozdulattal a helyére vihetjük az élt (2), de az is lehet, hogy a középső részt még forgatni kell (1). Ha forgatunk, ne felejtsük a közepeket visszaforgatni az élek alá. Ha valaki nagyon nem bírja elképzelni, itt egy példa:

1 => kocka fordítása jobbra => 2 => közepek visszaforgatása

 

Sarkok kirakása

 

 

  Az előzőhöz hasonlóan, a sarkok is több helyen lehetnek: a felső vagy az alsó sorban. Az alsó sor lesz a megfelelő, és az él ne lefelé nézzen. Egy így álló él helyre rakása: előbb forgassuk az alsó sort úgy, hogy a sarok a jövőbeli helye alatt legyen, majd:


  Ha a sarok az alsó sorban van és lefelé néz, semmivel sem törődve vigyük fel a felső sorban az egyik szabad helyre, a fentebbi módon. Ha egy sarok a felső sorban van, akkor létezik egy mozgás, amivel az alsó sorba lehet tenni úgy, hogy jól áljon. Ha ezt megtaláljuk, tegyük meg (1), ezután forgassuk arrébb az alsó sort (2), hogy ezután vissza tudjuk forgatni az előbb leforgatott részt (3). A sarok arrébbforgatását úgy csináljuk, hogy az utolsó lépésben ne mozduljon el. Ha minden visszaállt, és a sarok jó helyen van, tudjuk a dolgunkat. Egy példa:

1 2 3

 

Középső rész 

 

  Tehát a középső sorban négy kis kocka rosszul áll vagy nincs a helyén. Van egy módszer, amivel az alsó sorból az éleket a helyükre lehet vinni. (Még mindig a kezdő szín van felül!) Keressünk az alsó sorban egy középső sorba illő élt. Gyors módszer: olyan élt keress, amiben nincs olyan szín, mint az alsó közép. Ha egy sincs, akkor a középső sorban kell lennie. Innét kétféleképpen lehet ezt az alsó sorba hozni: a hamarosan ismertetendő módszerrel egy rossz élt hozol a keresett él helyére vagy evvel a rövidebb lépéssel (a piros-zöldet kell levinni):

=> ismert módszerrel a felső sarok helyrerakása


  Alsó sorból él helyre rakása: Megkeressük az élt, és úgy forgatjuk az alsó sort, hogy az él nem lefelé néző része a neki megfelelő közép alá kerüljön (tehát két egyforma szín legyen egymás alatt). Az 1-es és 2-es ábra már így áll. Megnézzük, melyik hely az, ahová ez való, és úgy forgatunk egyet az alsó soron, hogy az él ettől távolabb legyen (rossz irány esetén ugyanolyan közel lesz hozzá) (2). Megnézzük, hogy az él mostani helyével szemközti 3 kirakott rész hol van, ezen forgatunk egyet lefelé (3). Az alsó soron a kettővel előbbi mozgással ellentétes irányban forgatunk egyet (hogy újra a megfelelő közép alá kerüljön) (4). A kettővel előbbi lefelé mozgatás fordítottját is megcsináljuk (5), evvel a két kirakott szín a helyére megy. A felső sorból hiányzó sarkot ne a normál módszerrel vigyük vissza! Egy forgatással a sarkot a helyére forgatjuk (6), evvel együtt 3 egymás melletti egyforma szín kialakult, ezt a hármat arrébforgatjuk (7), úgy, hogy a két egymás melletti helyére forgatása ezt ne érintse. Helyére visszük a két egymás mellettit is (8), majd a maradék hármat. (9) Rajzban:

1 => ez alulról => 2 3 4 5 6 => újra felülnézet => 7 8 9

 

Alsó rész

 

 Már csak az alul levő 9 lapocska van hátra. Itt is van mozgás a sarkok és élek helyrerakására. Élmozgatáskor a sarkok elmozdulnak, ezért evvel kell kezdeni, ezután a sarkok mozgatásakor már nem mozdulnak el az élek. Az éleknél a kirakott lap legyen alul, a sarkoknál újra ez legyen felül.

 

Élek kirakása

 

  Most csak az éleket figyeljük. Először azt kell megoldani, hogy a lapocskák azon színei nézzenek felfelé, amilyen színű a közép, vagyis egy pluszjelet fogunk kirakni. Egy tény: az élmozgató mozgássorozat legfeljebb kétszeri alkalmazásával elérhetjük célunkat. A mozgással két egymás melletti élt fel lehet fordítani. Ha egy él sem áll jól, mindegy, hol kezdjük, a második lépés majd adja magát. Ha két egymás melletti áll jól, akkor a másik kettőre csináljuk meg. Ha két szemközti, szintén mindegy, hol kezdjük, szintén egyértelmű lesz a második lépés. Jöjjön a lépés:
  A két él 3 és 6 óránál álljon (jobb oldalt és alul). A középső oszlopon forgatunk egyet felfelé. (1) A kockát kétszer elfordítjuk úgy, hogy az alsó és felső lap kicserélődjön. (Magunk elé tartjuk és elforgatjuk, mint egy kormányt.) A kirakott színből itt egy Y forma rajzolódik ki. Ezután: alsó balra (2), középső fel (3), alsó balra (4), középső le (5), alsó balra (6), középső fel (7), alsó balra (8), középső le (9), alsó balra (10), középső fel (11), alsó balra (12). Kicsit másképpen: előbb az alsót balra, aztán a középsőt felváltva fel vagy le, és ezt a kettőt ötször megismételni, végül alsót balra. Rajzzal:

1 => felfordítás => 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

  A példában most ki lett rakva a kereszt. Fordítsuk vissza a kockát, és ha kell, jöhet a második forgatás.
  Ha megvan a kereszt, úgy kell forgatni az éleket, hogy a megfelelő közepek felett legyenek, úgy, mint mikor a legelején raktuk ki az éleket. Itt van egy mozgás, ami abban hasonlít az előzőre, hogy két egymás mellettit mozgat és maximum kétszer kell alkalmazni. Ez a mozgatás megcseréli két élt. Az alját mindenképpen el tudjuk forgatni úgy, hogy kettő él legyen jó helyen. Ha megvan, és ez kettő egymás melletti él, akkor a másik kettőt kell cserélni. Ha ez kettő szemközti: forgassunk egyet az alján bármerre, és két-két szomszédos lesz rossz helyen, itt egy cserével helyre lehet rakni kettőt (nem kell sokáig keresni), aztán egy másikkal a másik kettőt. A lépés:
  Itt is 3 és 6 óránál legyen a két él. Jobb oldal fel (1), teteje kétszer balra (vagy kétszer jobbra) (2-3), jobb oldal le (4), teteje jobbra (5), jobb oldal fel (6), teteje jobbra (7), jobb oldal le (8), teteje jobbra (9). (A balra forgatás óramutató járásával egyező, a jobbra az ellentétes.) Rajz:

1 2 3 4 5 6 7 8 9

  Ha kell ebből még egy, tedd meg, és megvannak az élek.

 

Sarkok kirakása

 

  Elérkeztél az utolsó és legnehezebb részhez. Háromféle lépéssorozat alkalmazható itt. Előbb leírom ezeket, aztán a módszert.

  1-es lépés: jobb le (1), alsó jobbra (2), bal le (3), alsó balra (4), jobb fel (5), alsó jobbra (6), bal fel (7), alsó balra (8).

1 2 3 4 5 6 7 8

  2-es lépés: bal le, jobb le, alsó jobbra, bal fel, alsó balra, jobb fel, alsó jobbra, bal le, alsó balra, bal fel.

(majd lesz kép is)

  3-as lépés: jobb le, alsó kétszer jobbra, jobb fel, alsó jobbra, jobb le, alsó jobbra, jobb fel, ugyanez a bal oldalon: bal le, alsó kétszer balra, bal fel, alsó balra, bal le, alsó balra, bal fel.

(majd lesz kép is)

  Az 1-es és 2-es lépés eredménye hasonló: a bal alsó sarok nem változott, a másik három egy háromszög csúcsai körül forgott egyet. Következmény: 3 db 1-es lépés után az élek ugyanoda állnak vissza, 3 db 2-esnél is. A 3-as lépés a két jobb oldali sarkot mozgatta, úgy, hogy az előre és hátrafelé néző lapocskák befelé fordultak, a jobb oldali lapba. Mivel egy sarok 3 fordulat után áll vissza, így 3 db 3-as lépéstől is visszaálnak a sarkok. A 3-as lépés fordítottja is fontos lehet: az ábrákon fordított sorrendben kell haladni, és minden nyilat ellenkező irányúnak kell képzelni (bal le, alsó jobbra, bal fel stb.); ez a lépés a két oldalsót kifelé fordítja. Az első két lépésnek különböző kombinációi is vannak:
1 1 2: jobb alsó, elülső lapocska lefelé, bal hátsó felfelé
2 2 1: az előző fordított irányban
1 1 2 és 2 2 1: két egymás melletti forgatása, egyszerűbb a 3-as
1 2 1 és 2 1 2: mint az előbb
  Most jön a módszer. Először az a cél, hogy egyetlen sarok a helyén legyen, mindegy, hogy elfordulva vagy nem. Ha ilyen nincs, csináljunk (0,) 1 vagy 2 db 1-es lépést egy adott lapra, ettől biztos lesz. Ha ez megvan, a 3-as lépéssel vagy a fordítottjával ezt fordítsuk a megfelelő irányba, ha nem áll még úgy (úgy álljon a kocka, hogy ez a sarok legyen a jobb alsó, elülső, így működik a 3-as). Ezután forgassuk a kockát úgy, hogy a jól álló sarok legyen a bal alsó, elülső helyzetben, ekkor ez nem fog elmozdulni a következő lépésektől. Itt kell (0,) 1 vagy 2 db 1-es lépés, míg a jobb alsó helyre illő sarok oda nem kerül. Ezt is a 3-assal fordítsuk el, ha kell. Ezután már csak két egymás melletti sarok állhat rosszul, ezeket egy 3-assal vagy a fordítottjával szintén el lehet forgatni, és kész a kocka!

 

 

 

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>